Sri Lanka is een adembenemend mooi land met tropische bossen, witte palmen­ stranden, prachtige tempels, oude steden en knalgroene theeplantages. Maar daarvoor ging ik er niet naartoe.

Dat het moderne leven ons oneindig veel mogelijkheden biedt, is geweldig. De overspannen verwachtingen van onszelf en elkaar, de bijbehorende overvolle agenda’s en het idiote tempo waarin we leven, is minder. Frustratie, stress, burn-out en depressie zijn aan de orde van de dag. De overload aan prikkels zorgt ervoor dat we het meer dan ooit nodig hebben om af en toe naar binnen te keren om te weten wie we zijn en wat we nou eigenlijk echt belangrijk vinden. Soms moet het gewoon even stil zijn. Omdat alle lawaai het onmogelijk maakt om echt naar jezelf te luisteren. Het lawaai om je heen. Maar ook het lawaai dat je zelf maakt.

RUST TEMIDDEN VAN DE HECTIEK

Ik heb een hectisch leven, iets dat ik vaak hartstikke lekker vind. Maar soms overdrijf ik het en merk ik dat ik nerveus word. Prikkelbaar. Somber. Een jaar of tien geleden ontdekte ik yoga en hallelujah wat heerlijk dat men dat een paar duizend jaar geleden in India bedacht heeft! En wat een geschenk dat een aantal mensen yoga de vorige eeuw naar het Westen brachten. Inmid- dels schieten yogascholen ook hier overal als paddenstoelen uit de grond en dat is niet gek. Yoga leert je je geest te focussen en je lichaam te beheersen. Yoga brengt rust temidden van alle hectiek. Yoga maakt dat mijn alle kanten opvliegende gedachten neerdalen, dat het me lukt om intuïtief te weten, en dat ik met een glimlach op mijn gezicht weer naar buiten slenter.

BETOVEREND OORD

De keren dat het in mijn leven even echt niet goed ging en het me in alle rumoer niet lukte om helder te kijken en te voelen, heb ik mijn heil in
de yoga gezocht. En gevonden. Een paar fijne lessen waren alleen niet voldoende. De eerste keer ging ik naar Ulpotha in Sri Lanka, een betove- rende yoga & ayurveda retreat en een plek waar mensen al duizenden jaren naartoe gaan om tot rust te komen. Ulpotha is van een zeldzame schoonheid. Het eco-dorpje is gelegen aan een prachtig meer waarin lotusbloemen drijven en hangmatten tussen bomen aan de oevers je verleiden tot lezen of een middagdutje, luisterend naar de geluiden van het oerwoud en turend naar de omringende bergen. De ene helft van het jaar is dit een eenvoudig dorp waar rijst wordt verbouwd en tijdens de andere helft geven de beste yogaleraren ter wereld hier les.

VAN LEEG NAAR VERLICHT

Twee weken sliep ik in een van de elf traditionele lemen hutjes. Er is
geen elektriciteit en alles wordt verlicht door olielampen. De huisjes zijn halfopen zodat je altijd verbonden bent met de geluiden van de jungle.
Je mag er geen eten bewaren en nadat ik terugkwam van mijn eerste yogales begreep ik waarom. Mijn hele hutje zal vol apen! Blijkbaar had
ik nog ergens een crackertje in een van mijn tassen… Ik wandelde door
de rijstvelden, zwom in het meer, schreef mijn gedachten op in een van mijn vele notitieboekjes, deed yoga op een rots of in de schaduw van vijgenbomen, laafde me aan de goddelijke vegetarische maaltijden, liet me met olie masseren en wachtte op inzicht en wijsheid. Daarvoor was ik hier immers naartoe gekomen; om orde te scheppen in de chaos in mijn hoofd. De eerste dagen kwam er helemaal niks. Het was fijn en ontspannend maar ik voelde me vooral leeg. Tot ineens, op dag vijf, het leek alsof het licht in mijn hoofd werd aan gedaan. Mijn pen kon de stroom aan antwoorden op alle vragen die ik voor mezelf had opgeschreven nauwelijks bijhouden. Ik voelde me verlicht!

EEN GESCHENK AAN MEZELF

De tijd die ik voor mezelf had genomen, maar zeer zeker ook de liefdevolle zorg van de mensen hier hadden ervoor gezorgd dat ik bijna letterlijk herboren werd. Ook had ik voor het eerst in mijn leven kennis gemaakt met de heilzame werking van de Ayurvedische kruidenbehandelingen, oliekuren, massages en voeding die je hier onder leiding van een Ayurve- dische arts krijgt (zie de volgende pagina’s). Ik nam mezelf voor dit vaker te doen. Toen een aantal jaar later een volgende crisis zich aandiende, boekte ik weer twee weken Sri Lanka. Deze keer ging ik naar het Barberyn Reef Resort. Een minder idyllische plek, maar nog meer gericht op Ayurvedische behandelingen. Het was wederom een geschenk om hier te mogen zijn. Een geschenk van mezelf, aan mezelf.

Eigenlijk zou je niet moeten wachten op een rotperiode in je leven om naar een van deze oorden te gaan. Je zou er elk jaar moeten beginnen om je hoofd en lijf liefdevol te resetten. En je hoeft er echt niet helemaal voor naar Sri Lanka, dit soort heerlijke plekken heb je ook dichterbij huis en betaalbaarder. Maar een of twee weken alleen zou je jezelf echt moeten gunnen. Bedenk voor hoeveel minder belangrijke dingen je vaak wel tijd maakt. En als je kinderen hebt: zij – en jij – hebben vast een beetje gemis over voor een ultra chille vader of moeder!

Meer over Aryuveda, de mooiste retreats en andere reisverhalen vind je in mijn reisboek, bestel hem hier