Mijn liefje ging samen met zijn compagnons Johanneke en Guillaume zijn horeca-imperium uitbreiden met een falafel- en kebabzaak, en dus moesten ze op vooronderzoek. En waar kun je dat beter doen dan in de kebab-hoofdstad van Europa: Berlijn! Aangezien er een grote Turkse gemeenschap in Berlijn woont, zijn er zeker meer dan duizend döner kebab-zaken in de stad.

Omdat ik vond dat een objectief oordeel van een buitenstaander van cruciaal belang was voor het beoordelen van de kebab, maar vooral natuurlijk omdat ik mee wilde naar een van mijn favoriete steden, drong ik mezelf op.Ikzeiernietbijdatikinmijnhele leven nog nooit één kebab had gegeten. Hier zou snel verandering in komen. Wat een hoeveelheid broodjes hebben wij in een paar dagen weggewerkt… Guillaume had grondig onderzoek gedaan en een hele tour voor ons uitgezet: we huurden brommertjes en gingen op kebab-tour! In het begin van de tour bestelde iedereen nog gulzig een heel broodje voor zichzelf, maar bij de vierde zaak werden de broodjes kreunend gedeeld. Ter verkoe- ling doken we halverwege in de fontein in de Karl-Marx-Allee (niet nadoen) en namen we een duik in het Badeschiff in de wijk Kreuzberg (zéker nadoen).

OP DE BROMMER

Brommers huren doe je bijvoor- beeld bij scooter2go of bij Vespa-Verleih. Liever op de fiets? Die huur je op elke straathoek!

Mustafa’s gemüse kebab

Een van de oudste, met alleen maar groente en een krankzinnig lange rij voor het stalletje!

Tadim Döner

Vlakbij de Kottbusser Tor, in hartje Kreuzberg waar de meeste döner- zaken van de stad zijn. Deze döner kebab vonden we de allerlekkerste!

Nog veel meer reisverhalen, inspiratie en tips in mijn reisboek, bestel hem hier